Beleggers op de Amerikaanse aandelenmarkten maakten zich donderdag, evenals hun Europese collega’s, zorgen over de ontwikkeling van de wereldeconomie. Gevreesd wordt dat die net als de Chinese economie begint te haperen of zelfs stilvalt. In navolging van de Dow-Jonesindex raakte ook de S&P 500 de dit jaar opgebouwde winst kwijt.

De Dow sloot 2,1 procent lager op 16.990,69 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,8 procent tot 4877,49 punten. De S&P 500, die dit jaar begon 2058,90 punten, leverde 2,1 procent in tot 2035,73 punten. Het was de slechtste dag voor de index sinds februari vorig jaar.

De mediasector presteerde het slechtst na een afwaardering van de sector door zakenbank Sanford Bernstein. Volgens marktkenners van de bank kunnen Amerikaanse tv-zenders zich opmaken voor een langere periode van structurele krimp omdat meer en meer consumenten films en series kijken op mobiele apparaten waarop steeds minder reclame-onderbrekingen zijn.

Groot koersverlies voor Netflix

Netflix deed het de afgelopen maanden goed op de beurs, terwijl Walt Disney, CBS en andere mediaconcerns flink aan beurswaarde inleverden. Donderdag volgde een correctie voor Netflix, dat met een min van 7,8 procent het grootste koersverlies leed sinds oktober vorig jaar. Disney, CBS, Viacom en Time Warner verloren tussen 5 en 6,3 procent.

Ook banken en technologiebedrijven kregen flinke klappen. Bank of America, Citigroup en JPMorgan daalden tot 4,1 procent lager, terwijl Apple, Amazon en Facebook tot 5 procent inleverden.

Twitter onder vuur

Berichtendienst Twitter (min 5,8 procent) lag opnieuw onder vuur en zakte zelfs kortstondig onder 26 dollar, de koers waartegen het bedrijf in november 2013 naar de beurs werd gebracht. Beleggers maken zich al geruime tijd zorgen over het verdienmodel van Twitter dat er niet of nauwelijks in slaagt meer gebruikers van de dienst te genereren en nieuwe functionaliteiten toe te voegen.

De euro werd verhandeld voor 1,1235 dollar, tegen 1,1199 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,8 procent tot 41,14 dollar. Brentolie werd juist 2,1 procent goedkoper op 46,19 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl